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Dear Mr Gifford 
 
INQUIRY INTO THE CRIMINAL INVESTIGATION BILL 2005, CRIMINAL 
INVESTIGATION (CONSEQUENTIAL PROVISIONS) BILL 2005 AND 
CRIMINAL AND FOUND PROPERTY DISPOSAL BILL 2005 
 
Thank you for your letter dated 22 June 2006 inviting a submission regarding 
the above Bills.  I note that you particularly refer to Part 9, clause 92 of the 
Criminal Investigation Bill 2005 relating to the age at which a child suspect may 
consent to various forms of procedures.  
 
The Department for Community Development (“DCD”) supports the requirement 
in clause 92 that both the child suspect and the responsible person be required 
to consent to a forensic procedure upon the child, without in the case of an 
intimate forensic procedure an application for a warrant.   
 
If a child suspect is over the age of criminal responsibility, namely 10 and is 
therefore able to be charged, plead guilty or not guilty to an offence and be 
sentenced, he or she should also be old enough to be requested to consent, or 
refuse consent to a forensic procedure.   
 
There may be circumstances in which a child is estranged from his or her family 
or alternatively circumstances in which the parent or other responsible person is 
the alleged victim.  It would not, in these type of circumstances be appropriate 
for the parent or other responsible person alone, to consent to a forensic 
procedure upon the child, in the absence of the child’s consent.   
 
This is not to say that the child’s consent alone would be adequate as there are 
circumstances in which a vulnerable child would need the additional safeguard 
of the requirement of consent by the responsible person.   
 
It is therefore DCD’s view that the consent of both the child suspect and the 
responsible person should be sought in the respect of a request for a forensic 
procedure upon the child pursuant to clause 92 of the Bill.  These comments 
are consistent with Articles 12 and 40 of the UN Convention on the Rights of the
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Child as well as Rule 10 of the United Nations Standard Minimum Rules for the 
Administration of Juvenile Justice (the Beijing Rules).   
 
It is noted that a similar provision has been drafted in relation to forensic 
procedures on children as victims or witnesses (clause 84).  The age 
requirement in this provision is also 10 years.  While in this case there may not 
be such compelling reason as with the case of a child suspect to set the age 
limit at 10, a consistent approach has merit.  An alternative in relation to a non 
suspect child, could be “a child who is sufficiently mature and capable of 
understanding the general nature and effect of, and the reason for and the 
consequences of, undergoing the procedure.”  A potential issue with this 
alternative is its lack of certainty and possible inconsistency in application.   
 
In relation to another matter, DCD is concerned that clause 88 of the Bill 
enables a police officer to arrest and detain a non suspect child for a 
reasonable time in order to make an application and prevent the disturbance or 
loss of evidence, without necessarily having regard to the best interests of the 
child.  A child victim/witness may already be traumatised.  It is DCD’s view that 
such detention should not occur if it would have the effect of further 
detrimentally affecting the wellbeing of the child.  This could either be 
addressed by a proviso in the clause or a clear requirement in police standing 
procedures.   
 
If you have any further queries regarding this submission, please do not 
hesitate to contact Ms Tara Gupta, General Counsel on 9222 2690.  
 
Yours sincerely 
 
 
 
 
Jane Brazier 
DIRECTOR GENERAL 
 
11 July 2005 


